Konec prejšnjega tedna smo preživeli na čudovitem in prazničnem Dunaju. Potovanja me vedno osrečijo, mentalno spočijejo in navdihnejo. Ljudje me velikokrat sprašujejo, kako se prehranjujem na potovanjih. Ker ne želim biti pod stresom med potovanjem in želim kar se da uživati, se ne obremenjujem preveč s prehrano. Poiščem zame najboljše možnosti, ki jih mesto ponuja in se jim predam z užitkom. Zato si privoščim veliko več, kot sicer doma:) Po potovanjih pa se vedno veselim povratka v svoj ustaljeni ritem in v svojo – domačo kuhinjo.  Včeraj, ko sva se s Simonom vrnila domov je bila njegova opazka, da sem najsrečnejša, ko se vrnem v svojo kuhinjo in res je:)

Presnih restavracij ni veliko v Evropi, razen v večjih prestolnicah, je pa zato velika izbira marketov, ki prodajajo ekološko in sezonsko pridelano hrano, zato pred potovanjem navadno malo prebrskam po spletu. Pred potovanjem si lahko enostavno predhodno pogledate, kakšne restavracija ali markete ponuja  kraj, kamor boste potovali.  V google vtipkate raw food in kraj kjer boste bivali, v mojem primeru raw food vienna, ali vegan food vienna in boste dobili ogromno zadetkov, ki vam bodo pomagali splanirati vaše prehranjevanje s polnovredno prehrano.  Eden izmed spletnih naslovov, ki zelo nazorno prikaže vse restavracije in markete z vegetarijansko, vegansko in presno hrano je Happy Cow. Na omenjenemu linku boste dobili zelo izčrpne informacije o restavracijah, njihovih spletnih naslovih, lokacijah, nekateri so opremljeni s komentarji obiskovalcev, ki tudi pomagajo pri izbiri restavracije ipd,..Da sem lahko brezskrbno uživala v novoletno obarvanem Dunaju, sem tako izbrala nekaj lokacij, kjer sem brez slabe vesti nahranila svojo dušo in telo. Tudi kadar obiščem veganske restavracije skušam izbrati čimveč sveže pripravljenih jedi, brez gromozanske solate pač ne gre! no pa sladice tudi:)

Če boste potovali na Dunaj vam priporočam, da živila torej sadje in zelenjavo kupujete v večjemu marketu, ki se imenuje Bio Market ( vse sestavine so ekološkega izvora), imajo ogromno izbiro sadja, zelenjave, žitaric, kozmetike, ipd,..

Dunaj ima dve veganski restavraciji Loving Hut, ena je v samem centu blizu glavne ulice Mariahilferstrasse. Restavracija je zelo čedno opremljena in glavni kuhar Ching Hai, z ljubeznijo do okolja pripravlja raznovrstne jedi z različnimi vplivi iz vsega sveta. Moj izbor v tej restavraciji je bil smoothie Mango Lassi (odlična in osvežilna kombinacija kokosovega mleka in manga), Chefs salad ( mešanica zelenolistnate zelenjave, s pesinimi rezanci, in sladko, kislim kremnim prelivom), Curry  riž in Mocha tortica s hazelnut sladoledom. Druga restavracija Loving Hut je locirana nekoliko ven iz centra, vendar je le dve minuti hoje stran od U-Bahn-a. Ponudba je zelo velika, morda me edino zmoti pri teh veganskih restavracijah, da je skorajdavse jedi vsebujejo seitan ( ki ni nič drugega kot gluten) ali sojino meso, torej pogrešam brezglutenske jedi.

Naslednji izbor, ki ga močno priporočam je restavracija Bio Bar, ki je lociran v osrčju Dunaja. Vse jedi so pripravljene iz ekoloških sestavin in v veliki večini so veganske ( 90%). Izbor je zelo pester in priznam da sva imeli s prijateljico kar nekaj težav pri izbiri. Moj končni izbor je bil kremna bučna juha ( najboljša bučna juhica v mojem življenju), hrustljave bruschette z veganskim sirom, mediteranska solata s polnjenimi zavitki iz vinskih listov ter veganski zavitek polnjen z zelenjavo in dimljenim tofujem. Zelo okusno!!

Lahko pa si naročite tudi vegansko hrano na dom in sicer japonsko hrano: vegansko miso juhico, veganske sušije in saigon rezance na naslednjem naslovu pri Akakiko. Poleg klasične ponudbe imajo na izbiro tudi veganske jedi – ki so označene z znakcom vegan. Vse kar sva s prijateljico naročili na tem naslovu  je bilo izjemno okusno!

Viva Vienna:)