Prejšnji teden sem imela predavanje v Kalčku, o pozitivnih učinkih sveže in nepredelane rastlinske hrane na naše telo. V ta namen sem pripravila nekaj enostavnih receptov iz sestavin, ki so nam trenutno na voljo, ker sem želela pokazati, kako se da iz svežih  sestavin zelo okusno pripraviti na primer zvitke z doma pripravljenim pestom. Odziv – zelo pozitiven, domači pesto je zelo okusen in enkratno deluje v kombinaciji z ostalimi svežimi sestavinami, tako da vam res priporočam tale recept, predvsem ko se naveličate solat, ali za predjed, ali kot finger food za rojstni dan ali posebno priložnost:

VRTNI ZELENJAVNI ZVITKI Z OREHOVIM PESTOM:

PESTO: za približno 5-8 zvitkov

– 3 šopi bazilike
– ½ skodelice orehov pecan ( lahko tudi pinjole ali druga semena, ampak orehi pecan naredijo poseben okus)
– ¼ skodelice olivnega olja
– 2 jušni žlici nutritional yeast ( jedilni kvas v kosmičih)
– ½ čajne žličke himalajske soli

Priprava: vse sestavine zmešate v sekljalniku, da dobite drobni pesto. Pesto lahko hranite v hladilniku, v zaprti stekleni posodi vsaj 1 teden ali več.

NADEV:
– Blitvini listi
– 1 Paradižnik nasekljan na tanke kolobarje
– Paprika ( rdeča, rumena) narezana na tanke rezine
– Zreli avokado, narezan na tanke rezine
– Rdeča čebula, narezana na tanke rezine
– Kalčki
– Limona

Priprava: Najprej operete blitvo in odrežete steblo na sredini. Nato na sredino blitvinega lista namažete eno do dve  žlici pesta. Nato naložite zelenjavo ( kalčke, papriko, paradižnik, čebulo, avokado, ki ste ga prej pokapali z limono da ne oksidira) in zavijete v zvitek. Postrežete takoj ali hranite v hladilniku en dan. Takšni zvitki so tudi odlični za na pot..

Recept in fotografija: www.barbarella.si